Turul care bate …

1 Aug

Turul se afla pe cararea unui sfarsit lent, dar sigur. In sevraj, desi si asta actioneaza mai rapid. Convulsiile prin care a trecut Marea Bucla au indreptat interesul asupra ciclistilor, dar nu pentru performantei lor, ci mai mult asupra curiozitatii care e urmatorul rutier gasit dopat. Dupa criza de anul trecut in urma careia lui Floyd Landis i s-a retras tricoul galben, anul asta a fost si mai grav. Si nu credeam. Sincer mi s-a cam luat. Am aflat ca de fapt, doar tricourile se testeaza, nu testeaza toti ciclistii, deci ceea ce mi se pare aberant. E ca si cum te asteapta la cotitura, cand castigi un tricou, hop si cu analizele mai amanuntite. Pentru 2006 nici nu prea stim care e castigatorul de drept, ca nici Pereiro Sio nu a fost gasit tocmai ok..
Dupa cate cazuri au fost, ia ca si Contador parea suspect! Da mai repede cu nu stiu cate secunde din pedala, deci, rezulta ca e dopat! Hai sa fim seriosi! Daca ar fi fost asa, pai lui Armstrong ar fi trebuit sa i se goleasca tot “sifonierul” de tricouri! Dar nu, ca Armstrong nu a fost gasit dopat niciodata….

Oricum, admir perseverenta organizatorilor turului de a elimina trisorii din Tur, dar cred ca Turul plateste din greu pentru asta. Turul si-a pierdut credibilitatea, gloria, sclipirea, istoria si a fost patat si pus la perfuzii si la aparate pentru a fi tinut in viata. Turul Frantei e istorie si afacere si mandrie. Cate orase nu viseaza ca macar o data sa treaca “autobuzul” si prin statia lor.

Anul acesta ar fi trebuit sa fie mai captivant, pentru ca marii favoriti au fost eliminati inca de anul trecut. A plecat si Armstrong, deci era cale libera catre ciclisti tineri, curati, ambitiosi si cam de acelasi nivel. Nimeni nu stia cum o sa decurga si nu prea exista favorit, de aia imi pare si mai rau. Ar fi trebuit sa urmarim turul cu sufletul la gura, dar in loc de asta am fost sictirita si dezamagita si nervoasa!

Mie sincer mi se pare un mare risc prostesc, e ca si cum joci la Ruleta Ruseasca. OK, ma dopez, castig turul, dar UCI ma gaseste dopat. Ce am castigat? Am pierdut mai mult, cum a pierdut si Rasmussen acum. Eliminat pe veci din Tur. Dar cel mai de neinteles e dupa parerea mea danezul Riis, care dupa ce a castigat tricoul galben in 1996, anul asta a recunoascut ca s-a dopat! Frateee, cat sa mai fii de sinucigas??? Adica ai trecut cu bine, doar cu constiinta incarcata si apoi sa te falesti cu asta si sa-ti pui singur streangul la gat? Mi se pare aberant. Doar daca a urmarit alte scopuri, ca sincer, sa fii atat de tampit mi se pare greu de atins. A castigat omu banii, faima atunci, apoi a vrut sa le dea o palma organizatorilor sau ce? Din ciclul nanananana ca eu v-am facut?!?!

Vorba alora de la “Bild” ca ar trebui ca anul asta sa fie desemnat castigator ultimul clasat, ca poate macar el nu e dopat!

Pana la anu sa ne bucuram pentru Contador care e primul spaniol si cel mai tanar tricou galben de la Indurain incoace care a castigat Turul Frantei. Sa inceapa fiesta!

Si acum, o poza sugestiva pentru Marea Buc.a de anul asta!

tdf07st12moongc3.jpg

Advertisements

3 Responses to “Turul care bate …”

 1. Sylvain August 2, 2007 at 4:50 pm #

  Da, ce pot să zic, mi-ai atins coarda sensibilă. 🙂
  Bine spus la început că turul se află spre un sfârşit şi în nici un caz acest sport. Ciclismul nu ţine doar de turul Franţei, mai sunt şi alte competiţii chiar dacă toată lumea ştie doar de acesta. Cazul Landis este pe cât se poate de ciudat, după ce 7 ani la rând a câştigat un american, nu se putea ca un alt american şi să câstige şi-n al 8-lea. Dacă lucrurile ar mers bine pentru Landis poate că anul ăsta câştiga din nou. Să fie cumva mişcarea făcută de federaţie şi să mai lase loc şi altor naţiuni să câştige? Vom afla… curând, când se va da verdictul în cazul lui Landis, care de 1 an se judecă pe baza probelor edificatoare care îl încrimineatză.
  N-are de ce să ţi se ia. Totuşi, în cazul în care federaţia franceză ar fi dovezi că Lance e dopat nu ar fi acţionat ca atare? Să nu aduc în discuţie cazul Virenque, care a fost prins şi nu i s-a retras nici un tricou de căţărător din alea 8 pe care le-a câştigat prin trişare. Nu este nimic şocant ce s-a întâmplat anul ăsta, 1998 a fost la fel cu echipa Festina, toţi cei 9 ciclişti erau dopaţi. Lupta împotriva trişorilor trebuie să continue, şi nu aberant cum a fost până acum, când testau doar câştigătorii de etapă şi purtătorii tricourilor.
  Ruleta rusească îţi aduce câştig sigur sau pierzi tot, depinde de cât de norocos eşti. Bun exemplul cu Rijs, deşi ce a făcut anul ăsta a fost o tâmpenie. Toată lumea îl suspecta, mulţi nu aveau nici un dubiu în sensul ăsta, credeau până în măduva oaselor, însă n-au fost dovezi să fie penalizat. Ba mai mult, Rijs nu a zis că doar el s-ar fi dopat atunci, ci şi întreaga echipă Telekom la care activa.

 2. Sylvain August 2, 2007 at 4:51 pm #

  Vorbim de 1996, când testele anti-dopping erau mult mai slabe decât sunt acum, şi totuşi cicliştii încă se riscă. Mult nu riscă dacă folose EPO, s-a perfecţionat atât de tare substanţa aducătoare de globule roşii încât după 48h de la administare dispare din organism. Singura problemă sunt numărul crescut de globule roşii, care n-ar trebui să depăşească valoarea maximă admisă.
  Contador… hmm. Eu zic că este dopat. El şi Rasmussen au bătut nişte recorduri pe căţărări. Şi nu la secunde, ci la minute… Cum să baţi record făcut de Virenque (care era dopat cu tona) pe Col D’Aubisque cu 1 minut şi 14 secunde fără să fii dopat? Ce era mai înspăimântător erau semnele disperate ale lui Rasmussen la adresa motocicliştilor. Era un semn de “mişcaţi-vă bă că dăm peste voi! Mergeţi ca nişte melci!”.
  Şi se mai pot da exemple de dopaţi. L-aş numi aici pe Michael Boogerd, căruia îi svâcneau venele de la EPO. Accelera pe munte cum nu a mai făcut-o niciodată, şi Lance dacă mai era cred că rămânea blocat. Ciclist profesionist…
  Ăla de s-a clasat ultimul nu tot ciclist profesionist o fi? Că “Le Tour” e doar pentru “Pro”, nu amatori. Diferenţa dintre câştigător şi cel clasat pe ultimul loc a fost colosală! Cât de “Pro” or fi băieţii ăştia din primele rânduri? Chiar aşa de slab să fii să termini la aproape 4 ore întârziere? Hmm…
  Cum Ullrich a câştigat dintr-un accident în 1997, aşa păţeşte şi căţărătorul nostru care merge de rupe la contratimp, Alberto Contador. Să vedem ce aratâ anii ce vor urma!
  GO EPO! GO EPO! YOU CAN DO IT!

 3. Sylvain August 6, 2007 at 2:20 pm #

  A, check this out! 😀

  http://www.epotour.fr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: