Mad Men sau tigari, bautura, copy-uri, femei, tigari, bautura, copy-uri, femei, etc..

1 Dec

De ceva timp, lungul meu sir al serialelor tv preferate (Heroes, Prison Break, House, South Park, etc) a cunoscut un nou “membru”: Mad Men: serial foarte la moda printre publicitari/industrie media, pr, etc.

La inceput, m-am uitat pentru simplul motiv ca deja se concretizase intr-un “to do stuff” al industriei. Apoi, dupa principiul, foamea vine mancand, a inceput sa imi placa si sa ma captiveze.

Mad Men in DOAR cateva cuvinte: tigari, bautura, copy-uri, femei, tigari, bautura, copy-uri, femei, fumat… Daca nu as raporta la anii 60, as fi spus ca e un film misogin, sexist, rasist si homofob.

In mai multe cuvinte: Agentie de publicitate anii ’60, NY, Madison Avenue – Epoca Bernbach si Ogilvy. Revolutia “adevarului in advertising” si “amusing and memorable way of ads”. Epoca Nixon vs Kennedy.

Barbati precum: Don (personajul principal) al carui trecut “trecut” in umbra si al carui viata personala sunt prea complicate pentru a fi traite doar cu O singura femeie, un senior partner afemeiat si altul nebun care umbla in sosete (gen John Cage din Ally Mcbeal).

Film despre femei secretare sau casnice. Cand meseria de “nevasta” presupunea: ingrijirea copiilor, gatit, redecorarea casei, barfa despre vecina divortata si cu 2 copii, cumparaturi pentru masa, tinut barbat satisfacut. Cand “destinul de secretara” era egal cu amante “la indemana”. Dificil de ales, nu?

Filmul prezinta si perspectiva femeilor care incerca sa razbata: o secretara nou-venita care invata din mers cum sa fii o “secretara de succes”, nevasta perfecta si naiva fosta model de succes, “secretara de success” cu pretentii de afirmare si dornica de recunoastere din partea colegilor-barbati.

Smoking kills…not in those days it didn’t. Fumatul si whiskey-ul sunt principalele activitati din Sterling&Cooper. Chiar din episodul pilot, Lucky Strike vin pentru o campanie “trezita” de raportul Reader’s Digest cf caruia fumatul provoaca cancer la plamani.

Moda cand totul se rezolva cu whiskey. Dupa principiul: Daca incepi sa bei singur esti alcoolic, daca bei in grup, indiferent ca bei mult, sarbatoresti. Epoca televizorului alb negru cu lampa, a diapozitivelor de slabit devenite “stramosi ai vibratorului” pana la descoperirea xeroxului si idolatrizarea masinilor de scris.

Revin cu amanunte 🙂

mad_men

Advertisements

2 Responses to “Mad Men sau tigari, bautura, copy-uri, femei, tigari, bautura, copy-uri, femei, etc..”

 1. pigsunlimited December 4, 2008 at 12:09 am #

  Simonique, m-am trezit acum, dupa un fel de an in “industrie”, as you call it, ca nu stiu the “to do stuff”. Si acum mai am o scuza, ca sunt expata, dar cand m-oi intoarce…tre sa fiu la curent cu de toate. Deci am urmatoarele intrebari:
  – de unde iei tu trendurile astea
  – fa-ne si noua o lista cu alte to do stuff, sa ma pun la curent 🙂
  Nu de alta, dar Mad Men de exemplu mi se pare supermegasmecher, am vazut doua episoade si sunt deja a true addict
  Kusjes!

 2. pinklabel December 25, 2008 at 12:24 pm #

  Info din industrie de prin bloguri adunate si ..” gura lumii”:))
  Mad Men e foarte tare si, for once, zvonurile au fost adevarate 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: